Lertyper och dess skillnader

1. Stengodslera:

Stengodslera är en typ av keramiklera som bränns vid höga temperaturer och ger en stark, tät och hållbar keramik. Den används ofta för att skapa porslin, stengods och andra keramiska produkter som behöver vara hållbara och vattentäta. 

  • Källor: Stengodslera kan hittas i naturliga förekomster som leraavlagringar och lergruvor. De är vanligtvis mer vanliga i områden med vulkanisk aktivitet eller geologiska formationer som innehåller mycket mineraler som kaolin. Vissa regioner som är kända för att producera stengodslera inkluderar Cornwall i Storbritannien och Limoges i Frankrike.

2. Lergodslera:

Lergodslera är en typ av keramiklera som bränns vid lägre temperaturer och ger en mer porös och mjukare keramik. Den används ofta för konst- och hantverksprojekt, dekorationer och keramiska föremål som inte behöver vara vattentäta.

  • Källor: Lergodslera finns oftast i områden med enklare geologiska formationer och är mer allmänt förekommande än stengodslera. Den kan hittas i flodbäddar, lertag och även i trädgårdsjord. De exakta platserna där du hittar lergodslera kan variera beroende på din geografiska plats. Denna typ avlera finns i Sverige. 

3. Porslinslera:

Porslinslera är en annan typ av keramiklera som bränns vid mycket höga temperaturer och ger en vit, transparent och mycket tät keramik. Den används främst för att skapa porslin och fina keramiska objekt.

  • Källor: Porslinslera innehåller högre andel kaolin, vilket gör den mer vit och fin i konsistensen. Kaolin finns oftast i leraavlagringar som är rika på dessa mineraler. Porslinslera är särskilt känd för sin förekomst i Kina, där porslin har tillverkats i århundraden. Det finns dock också andra regioner runt om i världen som har tillgång till kaolin och producerar porslinslera.

Alla tre typerna av leror har sina specifika egenskaper och användningsområden, och valet av leratyp beror på det specifika projektet och de önskade egenskaperna i den färdiga keramiken. Själv använder jag nästan enbart stengodslera.